Vegan Κέικ ginger Πορτοκάλι
Υλικά
Προαιρετικά
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
Παραλλαγές
Εκτέλεση
Ανακατεύω το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα, το ξύδι, τη ζάχαρη και το λάδι. Προσθέτω και το ψιλοκομμένο τζίντζερ.
Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύω το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
Ανακατεύω τα δύο μίγματα με ένα σύρμα και βάζω το μίγμα σε μια λαδωμένη φόρμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.
- 500 γρ ( 1 συσκευασία) αλεύρι φαρινάπ ολικής άλεσης
- 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
- 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- το ξύσμα από τα πορτοκάλια
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι
- Μια πρέζα αλάτι
- 100 γρ. ψιλοκομμένο αποξηραμένο τζίντζερ ή 1 γεμάτη κουταλιά σούπας σκόνη τζίντζερ ή 120-150 γρ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
Προαιρετικά
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
Παραλλαγές
- Αν χρησιμοποιήσω αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κάποιο άλλο αλεύρι, τότε για να φουσκώσει το κέικ μου θα πρέπει να προσθέσω 3 κουταλάκια baking powder ή 2 κουταλάκια γλυκού σόδα. Τη σόδα τη διαλύω μέσα στο χυμό πορτοκαλιού πριν προσθέσω τη ζάχαρη και αμέσως το μείγμα αφρίζει.
- Αν θέλω να χρησιμοποιήσω στέβια, αντικαθιστώ τη ζάχαρη με 100γρ κρυσταλλική στέβια
- Αν θέλω ακόμα πιο έντονη γεύση πορτοκαλιού, αντί για το ξύσμα προσθέτω στη συνταγή και ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Το κόβω σε κομμάτια, του αφαιρώ τα κουκούτσια και το πολτοποιώ στο multi.
Εκτέλεση
Ανακατεύω το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα, το ξύδι, τη ζάχαρη και το λάδι. Προσθέτω και το ψιλοκομμένο τζίντζερ.
Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύω το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
Ανακατεύω τα δύο μίγματα με ένα σύρμα και βάζω το μίγμα σε μια λαδωμένη φόρμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.